Първи случай на починал от маймунски вирус в Китай

281

Ветеринарен лекар от Китай е починал след заразяване с рядко инфекциозно заболяване, по-известно като маймунски вирус В, съобщават от Metro

Според Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), 53-годишният мъж се е заразил с вируса през март, след като е направил дисекция на две мъртви маймуни.

Ветеринарят е изпитал ранни симптоми на гадене, повръщане и треска. Той е потърсил лечение в няколко болници, но месец по-късно, на 27 май, е починал.

Двама от близките контактни лица на заразения са били тествани за вируса, но резултатите им са отрицателни.

Маймунския вирус Б е широко разпространен главно сред маймуните макаки. Вирусът може да бъде изключително смъртоносен, ако се разпространи сред хората.  Повечето пациенти са се заразили след ухапване или надраскване от маймуна.

 Подобно на коронавируса, първите симптоми на маймунския Б вирус са грипоподобни. Те включват треска и студени тръпки, мускулни болки, умора, главоболие. Симптомите могат да варират между един ден и три седмици.

Докато заболяването се влошава, вирусът може да доведе до подуване на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни симптоми, проблеми с мускулната координация, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в крайна сметка водят до смърт.

Според американския център за за контрол и профилактика на заболяванията до момента този вирус е заразил 50 души в световен мащаб, като 21 от тях са починали.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова