Меркел: Ситуацията в засегнатите от наводненията региони е ужасяваща

67

Жертвите на опустошителните наводнения в Германия вече са близо 190, съобщават от Euronews

В неделя канцлерът на страната, Ангела Меркел, посети регионите, засегнати от бедствието. Тя сподели, че ситуацията в засегнатите от наводненията региони е „сюрреалистична и ужасяваща“. „В немският език трудно биха могли да бъдат намерени думи, които могат да опишат опустошението,“ допълни още тя.

Канцлерът обеща, че федералното правителство и регионите ще действат заедно за постепенно възстановяване на реда в засегнатите райони.

„Ние сме до вас, както на федерално, така и на провинциално ниво“, каза още тя. Меркел похвали усилията на спасителните екипи и солидарността, на която е станала свидетел по време на посещението си в засегнатите от наводненията райони.

„Германия е силна страна и ние ще се противопоставим на тази сила на природата в краткосрочен план – но също така и в средносрочен и дългосрочен план, чрез политика, която обръща повече внимание на природата и климата“, каза още Меркел.

По-рано в неделя финансовият министър Олаф Шолц обеща извънредна помощ от най-малко 300 млн. евро за жертвите на наводненията и програма за милиарди евро за реконструкцията на засегнатите градове.

Най-малко 159 души загубиха живота си в резултат на опустошителните наводнения в Германия. Най-тежко засегнати са провинциите Рейнланд-Пфалц и  Северен Рейн-Вестфалия.

В Белгия броят на загиналите достигна до 31 души, а най-малко 163 души остават в неизвестност.

Превод и редакция: „Нова Вест „, Ралица Димитрова