Вандали унищожиха ваксинационни центрове във Франция

128

Десетки хиляди души излязоха по улиците на Франция в знак на протест срещу новите ограничения срещу коронавируса, а два ваксинационни центрове са били унищожени от вандали, предаде BBC

В петък вечерта вандали са наводнили клиника в град Ланс-ен-Веркор, а в събота ваксинационен център в Урун е бил частично унищожен при палеж.

„Обществената сграда, в която се помещаваше центърът за ваксинация, беше извадена изцяло от строя, всички системи за гасене на пожар бяха отворени“, каза кметът на комуната Майкъл Крамер пред репортери. Освен това са били разгромени и разграбени предмети, мебели, спринцовки и компреси.

В събота над 100 000 души излязоха на улиците във Франция, в знак на протест срещу новите ограничения, свързани с коронавируса.

Новите противоепидемични мерки включват задължителна ваксинация за здравните работници, а също така и здравни карти за достъп до повечето обществени места.

До момента повече от 111 000 души са починали от Covid 19 във Франция по време на пандемията. Това е нанесло сериозна вреда на икономиката на страната.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова