Румен Радев награди с високо отличие наши творци

45

В петък президента Румен Радев беше във Варна. От сцената на летния театър той изрази своето мнение, че българските творци градят моралните устои на нашето общество.

„Българските творци градят моралните устои на нашето общество. С техния свободен дух, отговорна позиция и смелост те печелят уважението и доверието на гражданите“. Това заяви президентът Румен Радев в Летния театър във Варна по повод 100-годишнината на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, научаваме от сайта на Президентството.

Радев наблюдава със съпругата си Десислава Радева мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ в изпълнение на Държавна опера – Варна. Посещението на държавния глава в града по случай годишнината на Драматичния театър бе планирано за месец март тази година, но тогава местните власти решиха да затворят всички театри и културни институции заради пандемията ден преди юбилейната постановка.

Държавният глава удостои с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Отличието бе връчено на ръководството на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

В приветствието си към участниците и гостите на спектакъла президентът припомни, че веднага след Освобождението Варна се превръща във водещ търговски, икономически и образователен център, но варненци тогава са били прозорливи да разберат, че това не е достатъчно.

„Трябва още нещо изключително важно, което е спойващият елемент във всяко едно общество – културата“, посочи държавният глава и допълни, че театърът в Морската ни столица е създаден с много труд и любов, които задължават следващите поколения да продължат славната история на този национален културен символ.