Xiaomi изпревари Apple: Вече е вторият най-голям производител на смартфони в света

blank
Снимка: Pixabay

Китайският технологичен гигант Xiaomi вече е вторият най- голям производител на смартфони в света. На първо място все още е Samsung, докато Apple вече е на трето място

„Xiaomi разширява глобалния си бизнес много бързо. В Латинска Америка компанията постига четирикратен ръст на продажбите на годишна база, а в Европа те се увеличават с 50%“, коментира анализаторът на Canalys Бен Стантън.

Общият ръст на продажбите на Xiaomi за последната година е с цели 83%, докато Apple и Samsung отчитат съответно 15% и 1%. Устройствата на китайската компания обаче остават съсредоточени в масовия сегмент, а средната им цена е със 75% по-ниска от тези на Apple, съобщават още от Profit.bg.

Xiaomi, която е базирана в Пекин, търси начини да се позиционира в по-високия пазарен сегмент. По-рано тази година тя представи своя флагман Mi 11 Ultra, както и първия си сгъваем телефон Mi Mix Fold.

Вече има и други китайски производители, които също се борят за „място под слънцето“ в премиум сегмента, като Oppo и Vivo.

„Това ще бъде трудна битка – както за клиенти, така и за компоненти. В момента всички компании се опитват да подсигурят веригите си на доставка на фона на глобалния дефицит“, казва още Стантън.

Позициите на Xiaomi на глобалния пазар бяха подсилени от проблемите на Huawei, която преди беше най-големия производител на смартфони. Американските санкции, наложени заради спора около 5G технологиите, обаче лишиха компанията от доставката на ключови компоненти за нейните устройства.

И докато приходите на Xiaomi все още идват основно от продажбите на мобилни устройства, компанията вече търси начини да диверсифицира бизнеса си. През март тя обяви плановете си да навлезе в производството на електрически автомобили с инвестиции на обща стойност 10 милиарда долара през следващите 10 години.

По публикацията работи: Ралица Димитрова