В разгара на горещниците сме. Какви са народните поверия за тези дни

81

От вчера до 17 юли, според вярванията са т.н. Горещниците. Или най-топлите дни в годината. Случайно или не това съвпада с реалността в момента у нас. Свидетели сме на високи температури и опасно време.

Хората в миналото са считалите тези три дни за едни от най-горещите през годината. През това време е прието, че почти нищо не трябва да се работи, както и това, че трябва да се въздържаме от използването на огън, предаде радио Видин.

„В традиционната народна култура, огънят е заместител на слънцето на земята. Той е свързан с много добри неща, но в тези летни, горещи дни, той е свързан с предпазване от пожари. И затова народната практика е – първият ден да бъде изгасен огънят, да бъде уловен нов огън и да бъде съхранен през цялата година. Като с новия огън се свързва освещаването на дома, поддържането на огъня в дома и затова има различни практики, които са свързани най-вече със забрани за използване на огън в тези три най-горещи дни.“ – обясни за радио Видин етнографът от РИМ Видин д-р Сашка Бизеранова.

Характерно за нашия регион е, че през трите дни се извършва и гадаене за това, какво ще бъде времето през идната година, допълва Сашка Бизеранова. Преди смяната на Юлианския с Григорианския календар, датите на Горещниците са били отбелязвани на 28, 29 и 30 юли.