Габровски за уволнението на на шефа на „Пирогов”: Става въпрос за лично отношение (ВИДЕО)

65

Какви са реакциите след отстраняването на проф. Асен Балтов като шеф на „Пирогов“

В сряда договорът за управление на изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов беше прекратен. Шефът на лечебното заведение е отстранен от поста си след проверка на Здравната каса, която установи няколко протокола за неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лв.

„Очевидно влизаме в нов цикъл, свързан с напрежение. Не мога да кажа дали е политическо решение, или лично, но е такова, което е взето в пълно противоречие на принципите, които бяха декларирани за прозрачност, последователност и предвидимост. Едно решение, което е без никакви сериозни аргументи”, коментира в „Здравей, България” зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

„За мен тук става въпрос за някакъв вид лично отношение. Евентуално само към проф. Балтов. Той никога не е бил политическо лице и няма никакъв политически ангажимент, доколкото знам”, добави още той.

По думите му, заключенията, направени от Здравната каса след проверката, са напълно оспорими от морална и законова гледна точка. Екипът на „Пирогов” е подготвял възражение.

„По времето на епидемията разплащането с болниците ставаше по съвсем различен начин. Взе се решение 85% от очакваните ни приходи да бъдат давани, независимо от това дали работим, или не. Това бяха гарантирани средства”, добави проф. Габровски.

Обяснението му за случващото се в лечебното заведение е, че сега някой казвал, че за времето, в което болницата е имала гарантирани средства – те трябва да се връщат, защото не са спазени определени алгоритми.

„Ние стигаме до крайности, които не знам как да обясня по прост начин. Не става дума за фалшиви болни и фалшиви хоспитализации. Не става въпрос някой да лъже и да има финансова изгода от това”, категоричен е зам.-директорът на спешната болница.

Той добави, че повечето от служителите на „Пирогов” приемат като лична обида твърдението, че в болницата не се е работило, че там коронавирус не е лекуван правилно и че са се извършвали измами.

„Никакъв финансов интерес не е имала болницата да долекува болни, да им се извършват допълнителни изследвания и да бъдат допълнително хоспитализирани. Имаше лечебни заведения, които затвориха и получиха 85%. Те са на чиста печалба и сега не ги проверяват. Работещите болници в момента са проверявани и тормозени”, уточни още проф. Габровски.

По публикацията работи Снежина Раева