Хиляди души в Атина излязоха на протест срещу задължителната ваксинация

blank
Кадър: Youtube

Повече от 5000 души излязоха на протест снощи в центъра на Атина. Причината е противоепидемичните мерки, обявени от правителството на страната с цел ограничаване на новия Делта вариант на коронавируса

Протестиращите се събраха пред парламента при засилено полицейско присъствие.

С викове „вземете ваксините си и се махайте оттук!“ недоволните граждани поискаха оставката на премиера Кириакос Мицотакис.

 Според Ройтерс в протеста са участвали над 5000 противници на ваксините, като част от тях развявали гръцки знамена, други носели дървени кръстове.

„Всеки човек има право на избор. Ние избираме правителството да не избира вместо нас“, заяви Файдон Воволис – кордиолог, който поставя под въпрос научните изследвания за маските и ваксините и оглавява движението „Отново свободни“, свикало протеста.

В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис обяви в обръщение, че ваксинацията за медиците, както и за персонала в домовете за възрастни хора става, задължителна, а онези, които откажат да се ваксинират, може да изгубят работата си.
От петък, 16 юли, до края на август на местата за развлечение, в баровете, в кината и театрите, а също във всички закрити пространства, ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

В Гърция, която има население от 10,7 милиона души, са изцяло ваксинирани 4,3 милиона души, но поради разпространяването на варианта Делта властите се опасяват от увеличаване на случаите и претоварване на болниците.

Вчера Гърция съобщи за над 2900 нови случая на ковид, при само около 800 преди седмица.

По публикацията работи: Ралица Димитрова