Тази нощ започва метеоритният поток „Персеиди“

180

Метеоритният поток „Персеиди“ ще продължи повече от месец тази година. Той ще може да се наблюдава от тази вечер до 24-ти август. Това е едно от най-красивите небесни събития.

Потокът е популярен заради голямата си активност и разнообразие от гледки. В пиковите си моменти може да има 100 метеорита на час, които да озаряват нощното небе, пише Vesti.bg.

Повечето метеорити обикновено са малки и се виждат като тънки светли ивици за няколко секунди. „Персеиди“ обаче е известен и с по-големите си метеори, които могат да предоставят впечатляващи гледки.

Очаква се пикът на потока да бъде около средата на август. Дори и преди това обаче могат да се очакват десетки метеорити на час.

Метеоритите на „Персеиди“ всъщност не идват от съзвездието Персей. Потокът е наречен така, защото от гледна точка на Земята изглежда, че метеорите „идват“ от това съзвездие. Те са останки от опашката на кометата 109P/Swift-Tuttle, която обикаля Слънцето веднъж на 133 години, като за последно направи това през 1992 г. Затова през следващите години интензивността на потока постепенно ще отслабва, докато кометата не направи ново преминаване.

НАСА отбелязва, че „Персеиди“ се наблюдават най-добре от северното полукълбо часовете преди изгрева. Възможно е да има и метеорити още от 22 часа, но обикновено по-голямата интензивност е по-късно.

По публикацията работи: Мариела Анастасова