Франция глоби Google с 500 млн. евро. Каква е причината?

60

Франция наложи глоба в размер на 500 милиона евро на технологичният гигант Google за това, че не е напълно изпълнил временните заповеди, които регулаторът издаде в спор с медиите в страната

В рамките на следващите два месеца Google трябва  да представи предложения за това как ще компенсира новинарските агенции и други издатели за използването на техните новини. Ако не го направи, ще бъде изправен пред допълнителни глоби на стойност до 900 000 евро на ден.

Новинарските агенции APIG, SEPM и AFP обвиняват технологичния гигант, че не е започнал разговори добросъвестно с тях, за да намери общ език за възнаграждението на новинарско съдържание онлайн, съгласно неотдавнашна директива на ЕС, която създава така наречените „съседни права“.

Случаят сам по себе си се фокусира върху това дали Google е нарушил временни заповеди, издадени от антимонополния орган, който настоява такива разговори да се проведат в рамките на три месеца с издатели на новини, които ги поискат.

APIG, която представлява най-големите издатели на печатни новини (Le Figaro, Le Monde и др.),остава един от ищците, въпреки че е подписал рамково споразумение, тъй като е спряно в очакване на антитръстово решение, съобщиха източници на Ройтерс.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова