Ето какво не трябва да правим, след като сме си поставили ваксина срещу Covid

823

Въпреки че голяма част от хората вече се ваксинираха срещу коронавируса, има и такива, които все още се опасяват от страничните ефекти 

Ако сте решили, че е дошъл вашият ред са се ваксинирате, тогава е добре да знаете какво трябва и какво не да правите след поставянето на инжекцията.

Според експерти в някои случаи след ваксинацията може да се повиши температурата и да се появи неразположение, подобно на грипа. Можете да вземете антипиретично или противовъзпалително лекарство, за да подобрите състоянието си.

Първите три дни след ваксинацията не трябва да пиете алкохол, да ходите в сауни и да се излагате на слънчеви бани. По-добре е да изключите интензивната физическа активност. Можете да вземете душ след ваксинация.

Трябва да се знае, че имунният отговор отнема повече от месец, приблизително 35–42 дни, пишат от Zdrave.to. Така че, във всеки случай не се отказвайте от маските и като цяло вземете всички предпазни мерки, за да не се заразите.

Според лекаря Олга Кашубина най-добрия момент да се ваксинирате е преди уикенд, за да можете да се отдадете на ползотворна почивка. Вторият съвет е да не приемате хапчета против алергия, тоест антихистамини, преди ваксинация. Третият съвет – запасете се с антипиретични лекарства.

По публикацията работи: Ралица Димитрова