Франция глоби Google с 500 млн. евро. Каква е причината?

blank
Кадър: Youtube
- Реклама -

Франция наложи глоба в размер на 500 милиона евро на технологичният гигант Google за това, че не е напълно изпълнил временните заповеди, които регулаторът издаде в спор с медиите в страната

В рамките на следващите два месеца Google трябва  да представи предложения за това как ще компенсира новинарските агенции и други издатели за използването на техните новини. Ако не го направи, ще бъде изправен пред допълнителни глоби на стойност до 900 000 евро на ден.

Новинарските агенции APIG, SEPM и AFP обвиняват технологичния гигант, че не е започнал разговори добросъвестно с тях, за да намери общ език за възнаграждението на новинарско съдържание онлайн, съгласно неотдавнашна директива на ЕС, която създава така наречените „съседни права“.

- Реклама -

Случаят сам по себе си се фокусира върху това дали Google е нарушил временни заповеди, издадени от антимонополния орган, който настоява такива разговори да се проведат в рамките на три месеца с издатели на новини, които ги поискат.

APIG, която представлява най-големите издатели на печатни новини (Le Figaro, Le Monde и др.),остава един от ищците, въпреки че е подписал рамково споразумение, тъй като е спряно в очакване на антитръстово решение, съобщиха източници на Ройтерс.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова

- Реклама -