Изчислиха размера на заплатата, която ни е нужна, за да си покрием основните разходи за месеца

blank
Снимка: "Нова Вест"
- Реклама -

Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ представи на пресконференция колко трябва да бъде нетният месечен доход на рабощ човек, който живее сам, за да може да покрие необходимите разходи за храна, жилище, образование, издръжка и други потребности.

Работещ, сам човек, трябва да получава нетно възнаграждение от поне 1069,25 лв., за да може да покрие всичките си наложителни разходи.

Брутната заплата за издръжка е от 1378 лв., сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, представени днес на пресконференция от зам.-директора на института Виолета Иванова, цитирана от DarikNews.

- Реклама -

Данните са за юни. Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което в момента е от двама възрастни работещи и едно зависимо дете до 14 г., трябва да са по 1240 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават всеки по 962 лева.

През юни, абсолютният размер на заплатата за издръжка нараства с 22 лв. от началото на годината, като отчита ръст с 2.1 на сто.

Брутната заплата за издръжка е по-ниска от средната работна заплата, но две трети от българите получават доходи под средната заплата. Необходимата заплата за издръжка е недостижима за половината работещи българи, са изчислили от КНСБ, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ настоява България да въведе заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни. Заплатата за издръжка е измерител на доходи на труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В най-общ вид заплатата за издръжка показва, каква е стойността на една зададена базисна потребителска кошница към периода на наблюдение на цените.

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн) хранителни (162 броя) и нехранителни стоки и услуги (317 бр.) Приема се, че семейството живее в собствен дом (съобразно статистиката – това е ситуацията при 84 на сто от българските семейства), жилищна площ – 70 кв.м.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -