Милиардерът Ричард Брансън полетя до ръба на Космоса

54

Милиардерът Ричард Брансън достигна успешно ръба на Космоса на своя пътнически самолет-ракета „Virgin Galactic“, предаде BBC

Британският предприемач се e издигна на повече от 80 км над пустинята на Ню Мексико в САЩ.Самолет-носител с ракетния самолет „Юнити“ излетя от щата Ню Мексико в 17:40 минути българско време.

Мисията е включваше достигане на „Юнити“ до орбита на 90-километрова височина, преминаване в безтегловност за няколко минути и незабравима гледка към Земята.

 

От борда на ракетата Брансън поздрави екипа на Virgin Galactic, след като постигна мечтата си за пътуване до Космоса.

„Мечтаех за този момент още от дете, но, честно казано, нищо не може да те подготви за гледката на Земята от Космоса“, сподели британският милиардер по време на пресконференция след полета. „Преживяването беше просто вълшебно“, допълни още той.

Ричард Брансън стана и първият собственик на компания за космически технологии, полетял в Космоса, като изпревари най-богатия човек в света Джеф Безос, на когото му предстои такъв полет на 20 юли.

По време на мисията си бизнесменът бе придружаван от трима висши служители на компанията си. Това са главният инструктор на астронавти във „Virgin Galactic“ Бет Моузес, главният инженер Колин Бенет и вицепрезидентът за изследователската дейност, Сириша Бандла.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова