Жена се зарази едновременно с два варианта на коронавируса

77

За първи път в историята, жена се зарази с двама варианта на коронавируса едновременно

Белгийски учени съобщиха за уникален случай, при който 90-годишна жена е починала, след като се е заразила едновременно с два варианта на Covid 19 – Алфа варианта (британския) и Бета варианта (южноафриканския).

Случаят, обсъден на тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID), показва, че човек може да се зарази едновременно с две мутации на вируса, пишат от Reuters. Досега тази възможност е била силно подценявана.

Жената е била хоспитализирана през март в белгийския град Алст. Направеният ѝ тест показал, че е заразена с новия коронавирус. Първоначално е имала добри нива на кислород в кръвта, но състоянието ѝ бързо се влошило и тя починала пет дни по-късно. Пациентката не е била ваксинирана.

„И двата варианта циркулираха през март в Белгия. Следователно е вероятно тази жена да е била заразена от двама души с различни мутации на вируса“, обяснява молекулярният биолог Ан Ванкеерберхен.

Специалистите все още не могат да преценят дали заразяването с два варианта на новия коронавирус е допринесло за бързото влошаване на състоянието на пациентката.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова