Ето какво се случва с тялото ни ако не ядем цял ден

544

В летните горещини наблягаме повече на пиенето на течности и често ни се случва да не ни се хапва абсолютно нищо. Но запитвали ли сте се какво се случва с тялото ни ако не се храним 24 часа? Полезно или вредно е това?

Неяденето в продължение на 24 часа е форма на периодично гладуване, известна като подход „яж-стопи-яж“.

По време на 24-часово гладуване можете да консумирате само напитки без калории. Когато 24-часовият период приключи, можете да възобновите нормалния си прием на храна до следващото гладуване.

В допълнение към загубата на тегло, периодичното гладуване може да окаже благоприятен ефект върху метаболизма ви, да подобри сърдечно-съдовата ви система и други.

Безопасно е да използвате този подход веднъж или два пъти седмично, за да постигнете желаните резултати, пише изданието HealthLine.

Въпреки че тази техника може да изглежда по-лесна от намаляването на дневните калории, може да се окажете доста „гладни“ в дните, в които не консумирате храна. Също така при хора с определени здравословни състояния е възможно да има тежки странични ефекти или усложнения.

Какво се случва с тялото ви по време на периода на гладуване

Ще навлезете добре в 24-часовия период, преди тялото ви да осъзнае, че гладувате.

Проучванията показват, че гладуването може да помогне за загубата на тегло. Независимо дали човек пости или не, тялото се нуждае от енергия. Неговият основен енергиен източник е захарта, наречена глюкоза, която обикновено идва от въглехидрати, включително зърнени храни, млечни продукти, плодове, някои зеленчуци, боб и дори сладкиши.

Черният дроб и мускулите съхраняват глюкозата и я освобождават в кръвта, когато тялото се нуждае от нея, пишат от Vesti. По време на гладуване този процес се променя. След около 8 часа без храна, черният дроб ще използва последния си глюкозен резерв. В този момент тялото влиза в състояние, наречено глюконеогенеза, отбелязващо преминаването към режим на гладуване. В този момент метаболизмът на човек се забавя и тялото му започва да изгаря мускулната тъкан, която използва като източник на енергия.

Но проучванията ясно показват, че загубата на тегло в резултат от 24-часов глад, не се наблюдава при всеки човек. Това се отнася най-вече за хората с наднормено тегло. Дните на гладуване се свързват и със създаването на фалшиво чувство за сигурност, което кара хората да пренебрегват положителните хранителни навици в ежедневието си.

По публикацията работи: Ралица Димитрова