ЕС удължи икономически санкции срещу Русия с шест месеца

41

Европейският съюз отново удължи икономическите секторни санкции срещу Русия за шест месеца, предаде ТАСС

„Днес Съветът на ЕС реши да удължи с още шест месеца (до 31 януари 2022 г.) санкциите, насочени към определени сектори на руската икономика“ се казва в изявлението. Това решение бе взето по време на Срещата на върха на ЕС, която се състоя на 24-25 юни.

Санкциите бяха приети най-напред през юли 2014 г. заради извършената от Русия анексия на украинския Кримски полуостров и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна.Оттогава мерките са удължавани на всеки шест месеца.

Мерките ограничават достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват осигуряването на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции.

Санкциите включват забрана за вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и на стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители.Санкциите допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища.

ЕС е въвел и санкции за незаконното присъединяване на Крим и град Севастопол към Русия, и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване, се посочва в съобщението.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова