Опашки от гласуващи се извиха в наша съседка (ВИДЕО)

401

Мнозина предпочетоха да гласуват пред плажа

Опашки пред секциите в Атина. Това видя кореспондентът на NOVA в гръцката столица Бойка Атанасова. Само в една от секциите в гръцката столица се гласува на хартия.

Силен интерес към вота се забелязва на остров Миконос, както и в Солун. Хиляди наши сънародници почиват в Гърция в изборния ден.

А в Халкидики има две избирателни секции – в Никити и Неа Мудания. Над 800 българи са гласували в секцията в Никити, 185 са подали декларация предварително. Има и огромна опашка, която е разделена на две, за да бъдат хората на сянка. А над 200 са гласували в Неа Мудания.

Заради високата активност пращат още 300 бюлетини към Никити, Халкидики.  Налични са 1200 бюлетини, въпреки че само 180 човека са подали документи. Очакванията тук бяха да има много туристи, които да упражнят правото си на глас. Трудно беше обаче да се предвиди какъв ще бъде техният брой. Точно заради това се налага пращане на още бюлетини, които до час ще бъдат в секцията.

В цяла Северна Гърция се гласува само с хартиени бюлетини. Бременните жени и възрастните хора не чакат на опашка. В нея мерките предвиждат да се влиза от централния вход на училището. Навсякъде има стрелки и указания за желаещите да упражнят своето право на вот. Трябва да се носи маска и да се спазва дистанция от 2 м.

В Гърция се гласува с декларация, която трябва да се попълни на място преди гласуването. Има хора, които ще помагат на гласоподавателите, за да няма опашки.

В пространството пред секцията ще има максимум 5 човека, а в секцията – до двама.

По публикацията работи Снежина Раева