Има ли висока избирателна активност в Турция? (ВИДЕО)

128

И в Турция постъпват сигнали за проблеми с машините, опашки няма, наблюдава се отлив на гласоподаватели

Започна гласуването за парламентарните избори в Турция, където има общо 121 секции. В Бурса голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина и се насочват към секции с хартиени бюлетини.

В района Йълдъръм предварително подадените заявления са под 300, затова се гласува само на хартия.

И тъй като хората имат право да изберат къде и как да гласуват, досега те го правят предимно с хартиени бюлетини. Гласувалите в секцията без машини са повече от 200, докато в тази, в която има 2, не надминават 100.

За сравнение – на предните избори общо вотът си са  дали около 800 души.

Екипът на NOVA провери една от трите секции с по 2 машини за гласуване. Едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Гласоподавателят Али споделя, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Машините затрудниха и гласуващите в Чорлу. На кадри, изпратени от зрител, се вижда как член на СИК гласува вместо избирател.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Много от изселниците са в България за Байрям, това е една от причините да няма опашки.

В кв. „Амилет” в Бурса живеят най-много изселници от България. Предварително подадените заявления там са над 300. На място се гласува и машинно, като е осигурено едно устройство. До опашки от гласоподаватели обаче не се стигна. Към 16 ч. упражнилите правото си на глас там са повече от 250 души.

По публикацията работи Снежина Раева