Кучетата знаят много повече отколкото си мислим

134

Четириногите ни приятели са много по-умни, отколкото ги мислим. Те могат да научат множество команди, както имената на играчките си 

Някои кучета успяват да научат имената на любимите си играчки, сочат данните от изследване на учени от университета „Йотвьош Лоранд“ в Будапеща, цитирано от в. „Дейли мейл“.

В него участват 40 кучета, като седем от тях успяват да научат имената на играчките си, сред които Търтъл, Скуиръл и Мики Маус. Преди това те преминават тримесечно обучение.

Най-добре се представя куче от породата бордър коли, което успява да научи имената на цели 37 играчки.

Унгарските учени подчертават, че е рядко срещано кучетата да запомнят имената на играчките си и само няколко породи са надарени с подобни умения.

Шест от 40-те кучета са обучавани да запомнят имената на играчките си и преди началото на проучването. Това означава, че само едно от останалите 34 животни или около 3% успява да се справи за три месеца.

Учените установяват също, че уменията на кучетата да запомнят имената на играчките не зависи от възрастта – еднакво добре се справят и по-възрастните, и по-младите, допълва БТА.

Досега повечето проучвания показват, че кучетата могат да научат думи, които свързват с определени действия като „седни“, „ела“ и други.

По публикацията работи Снежина Раева