Биолози откриха рядка генна мутация, която води до диабет тип 2

384

Британски учени са открили рядка генна мутация, която увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2, предаде ТАСС

Тя се среща при 0,033% от жителите на света. Описание на изследването е публикувано в научното списание Nature Communications.

Според статистиката на Световната здравна организация около 463 милиона души страдат от диабет тип 1 и 2. За да живеят пълноценно, те са принудени постоянно да приемат инсулин.

Изследователи от университета в Кембридж са направили мащабно проучване, в което анализират проби от 200 хиляди доброволци.

Резултатите от изследването показват, че хората, при които е открита мутацията на гена GIGYF1, са близо 6 пъти по-предразположенида се разболеят от диабет тип 2 спрямо останалите. Това е и причината за по-бързо остаряване, което пък допринася за отслабване на мускулите и за натрупване на мазнини.

Как точно този вариант на GIGYF1 увеличава вероятността от развитие на диабет, учените все още не могат да кажат със сигурност. Те предполагат, че тази мутация пречи на способността на клетките да реагира нормално на намаляване или увеличаване на концентрацията на инсулин в организма.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова