ЕС глоби BMW и Volkswagen с 1 млрд. долара. Каква е причината?

66

Европейската комисия заяви, че пет немски автомобилни производители, сред които са и BMW и Volkswagen Group, са нарушили антитръстовите правила на ЕС. Заради това те ще бъдат глобени с 1 млрд. долара

„Петте автомобилни производители Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Porsche ще бъдат глобени с общо 1 млрд. долара (875 милиона евро) заради за справяне с технологиите за контрол на емисиите на дизелови леки автомобили“,заяви ръководителят на антитръстовия закон на ЕС Маргрете Вестагер.

Всичките пет компании са признали участието си в картела и са ангажирани с разрешаването на този проблем. Компаниите нямат право да ограничават конкуренцията, която осигурява достигането до най-добрите технически решения, това е незаконно, тъй като нарушава правата на потребителите“.

От ЕК уточняват, че автомобилният производител Daimler е първият, който е предоставил информация за съществуването на картела и е започнал да си сътрудничи с разследването. Благодарение на това ЕК му е предоставила имунитет срещу санкции.

Volkswagen (VOWG_p.DE) заяви, че обмисля дали да предприеме правни действия срещу глобата.

„Комисията навлиза в нова съдебна територия, тъй като за първи път разглежда техническото сътрудничество като нарушение на антитръстовото законодателство“, заяви германският автомобилен производител, след като беше глобен с 502 милиона евро.

BMW се съгласи на споразумението, предложено от Европейската комисия, като плати 373 милиона евро глоба.

Превод и редакция: Нова Вест, Ралица Димитрова