Украйна подготвя санкции срещу беларуски служители. Каква е причината?

50

Правителството на Украйна ще предложи да бъдат въведени санкции срещу беларуски служители, участвали в „фалшифициране“ на резултатите от президентските избори през 2020 година, съобщават от Reuters

Беларус се сблъска с политическа криза след изборите на 9 август, помрачени от твърдения за фалшифициране на гласове, които доведоха до масови демонстрации срещу лидера Александър Лукашенко.

Миналата година Украйна замрази контактите със съседeн Беларус и се присъедини към Европейския съюз в осъждането на изборите като нечестни и несправедливи. Лукашенко отрече подобни изборни измами.

В проекторезолюцията се казва, че лични икономически санкции срещу служители в Минск ще бъдат наложени за период от три години, но липсва информация за това какви ще са наложените ограничения и кои лица ще бъдат засегнати.

Решението за санкциите е взето от Съвета за сигурност и отбрана на президента Владимир Зеленски и е постановено с президентски указ.

През октомври Европейският съюз наложи санкции на 40 беларуски служители заради обвинение в фалшифициране на избори и нарушаване на човешките права.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова