Робот почиства морската вода от боклуци

98

Туристите, посещаващи живописното пристанище в Касис, южна Франция, често са били свидетели на неприятна за очите гледа – хиляди боклуци, заседнали във водата между лодките и корабите

Но пристанището е открило иновативно решение под формата на ярко жълта дистанционно управлявана електрическа лодка, която тъче около пристанището, всмуквайки боклука в мрежа, която проследява зад своите двойни корпуси.

Роботът Jellyfishbot (Джелифишбот) е голям колкото куфар и лесно се промъква между корабите. Той е с дистанционно управление. Боклуците събира в мрежа, която дърпа зад себе си.

„Може да отиде навсякъде“, каза създателят на робота Никола Карлези.Роботът-медуза не е единствен по рода си. Неправителствената организация – „Чисто синьо море“ от Сан Диего разработва прототип, събиращ боклук, наречен „FRED“

„Jellyfishbot“ работи в около 15 френски пристанища и е изнасян и в други страни, включително Сингапур, Япония и Норвегия.

Изобретателят на робота, сподели, че идеята  за робота му е хрумнала докато плувал в морето. Той бил възмутен от това колко боклуци има във водата. Тогава мъжът решил да направи нещо по въпроса и създал иновативното изобретение.

Превод и редакция: Нова Вест, Ралица Димитрова