Ракети удариха база с американски военни в Ирак

525

Най-малко 14 ракети са ударили авиобазата Айн ал-Асад в Западния Ирак. В авиобазата са били разположени американски военнослужещи, предаде Reuters

Трима души са пострадали при атаките.Полковникът от американската армия Уейн Марото, говорител на ръководената от САЩ международна военна коалиция, написа в туитър, че ракетите са кацнали на базата и нейния периметър.

Съединените щати обвиняват подкрепяните от Иран екстремистки групировки за извършването на редовни ракетни атаки срещу войските им в Ирак. Засега никой не е поел отговорност за днешното нападение.

Представители на иракската армия заявиха, че скоростта на последните атаки срещу американски бази с ракети и натоварените с експлозии безпилотни летателни апарати е безпрецедентна.

Иракски военни източници съобщиха, че при атаката в сряда е била използвана ракетна установка, закрепена на гърба на мини-камион, и е била открита в близките земеделски райони.

Във вторник безпилотен самолет атакува летище Ербил в северен Ирак, насочвайки американска база на територията на летището, съобщиха кюрдските източници от сигурността.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова