Петков: Вярвам, че скоро България ще бъде център на иновации, тук ще се правят автомобилите на бъдещето

41
blank
Кадър: Facebook
- Реклама -

602 чужди компании са заявили интерес към инвестиции, сътрудничество и експорт у нас. Фирмите са изпратили официални писма до Министерството на икономиката.

Това каза на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков във връзка с резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговскоикономическите въпроси на България в цял свят.

„Идеята на състезанието беше да се мотивира, да има конкурентен принцип и най-добрите да бъдат отличени. Броят писма само за 5 седмици, в които състезанията беше проведено, е 602. 602 компании, чужди, по различните пазари из целия свят, са написали писма за инвестиции, за интерес, експортни сделки и за сътрудничество“, обясни служебният икономически министър.

- Реклама -

Петков поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, за интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Той допълни, че очакванията му са били за не повече от 300 писма.

„След, като имаме толкова много фирми, показали реално желание на инвестират в България, ще трябва да реализираме и поне част от предложенията им да станат материални, реални инвестиции“, добави той.

„Вярвам, че още в събота ще можем да обявим първата директна инвестиция в България“, добави Петков.

Сред проявяващите интерес към инвестиции в нашата страна са европейски, азиатски и американски компании. Една от тях се интересува от система за съхранение на електрическа енергия. Друга европейска компания, която произвежда компоненти за космически спътници, също е заявила желание да развива бизнес у нас, каза още Петков.

Европейската космическа агенция ще дойде у нас, за да оцени възможностите на страната ни да развива бизнес в тази насока, обяви министър Петков.

„Най-добрата компания за усилватели, използвани в космическите технологии, е българска. По тази линия бием американците и китайците”, добави той.

Търговските ни аташета в Германия, Великобритания и САЩ са изпратили най-много писма за инвестиционни интереси от чужди компании.

„Вярвам, че скоро България ще бъде център на иновации, особено в автомобилната индустрия. Тук ще се правят автомобилите на бъдещето“, каза той.

- Реклама -