Джеф Безос се оттегля от поста на изпълнителен директор на Amazon

58

Джеф Безос официално се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на  Amazon, предаде BBC

„Избрахме тази дата, защото е сантиментална за мен. Това е денят, в който Amazon беше създаден през 1994 г., точно преди 27 години“, каза Безос в сряда на годишното събрание на акционерите на Amazon.

Amazon обяви през февруари, че Безос ще напусне поста си по-късно тази година. Безос заеме поста на  изпълнителен председател на борда на Amazon и се очаква да отдели повече време на инициативи като Bezos Earth Fund, неговата компания за космически кораб Blue Origin, The Washington Post и Amazon Day 1 Fund.

Постът на новия изпълнителен директор на Amazon ще заеме Анди Джеси. Досега той отговаряше за уеб услугите на компанията.

Възходът на Безос, който в момента е най-богатият човек в света, стартира преди 27 години. „Amazon” започва като онлайн книжарница, с гараж, използван за офис и складово помещение. Безос сам пакетира поръчките и ги доставя до пощенските станции.

 В момента пазарната капитализация на компанията е над 1,7 трилиона долара. А според „Форбс” състоянието на Джеф Безос възлиза на 196 милиарда долара.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова