Премиерът Янев: Войната с купения вот е в разгара си

33

Длъжни сме да направим всичко по силите си, за да го минимизираме, ако не успеем да го предотвратим напълно и да предоставим усещането на хората, че техният вот е отишъл където те са пожелали, защото това е силата на демократичния избор. Това каза премиерът Стефан Янев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Не броя дните от поемането на властта, но лесно може да се сметне от 12 май насам. Усещането е, че са минали ако не години, то поне месеци в усилена работа в търсене на решения, които не винаги са лесни и за които не винаги има време“, посочи Янев.
„Войната с купения вот е в разгара си. Тук не говорим за война, а за методична дейност на правоохранителните органи, които имат своите познания по темата, източници и възможности и правят необходимото, за да предотвратят това грозно явление, което на практика подкопава демокрацията, подменя реалния вот на хората. Длъжни сме да направим всичко по силите си, за да го минимизираме, ако не успеем да го предотвратим напълно и да предоставим усещането на хората, че техният вот е отишъл където те са пожелали, защото това е силата на демократичния избор – на отделния човек да изрази своето конституционно задължение и възможност да определи накъде иска да върви държавата“, посочи премиерът.
„Служебното правителство се опитваме и работим в рамките на закона и в рамките на правомощията, които имат правоохранителните органи. Те са отворени за институционално взаимодействие с обвинението, съда и всички органи на държавната власт, които имат отношение. Ако държавното обвинение казва едно или други, те трябва да бъдат питани какви са мотивите им. Изразявам подкрепа към ръководството на МВР и министър Рашков за това, че правят необходимото в рамките на закона да се борят с това явление, което е неприсъщо на демократична държава в 21 в. Смятам, че ще има ефект, защото важното е, че оценката на всички тези действия я дава обществото. Когато то види, че неговите изконни права се защитават с всички средства на държавата, независимо от крайния резултат, обществото ще оцени усилията и това, че изпълнителната власт и хората, които са активни, милеят за Родината и искат да защитават националния интерес и тази наша държава с хилядолетна история да има бъдеще и да просперира, разчитат точно на това – на действия на изпълнителната власт, които отразяват техните желания и тяхното разбиране за правова държава и реални правила“, допълни Янев.