Защо пиенето на топли напитки през лятото може да ни помогне да се разхладим?

66

В летните горещини няма нищо по-приятно от това да изпием някоя студена освежаваща напитка. Оказва се обаче, че топлите напитки могат много по-ефективно да ни помогнат да се разхладим през лятото, отколкото студените

Топлите напитки са едни от най-избягваните в жегата, а именно те биха могли да ви помогнат да се почувствате охладени. Това показват данните от проучване от 2012 година, проведено от канадски учени от Университета в Отава, цитирани от az-jenata.bg.

Изследователите провели проучване върху колоездачи в лабораторни условия в рамките на 75 минути. Докато колоездачите карали колело, пили чаши с вода с различна температура – от 1 градус до 50 градуса.

По време на изследването учените открили, че телесната температура на колоездачите намалява след прием на по-горещи течности в сравнение със студени. Защо се случва това?

Как да се справим с жегата през лятото?

Приемът на топли и горещи течности провокира временно повишаване на телесната температура вътре в тялото. Това стимулира обилното изпотяване, което от своя страна допринася за охлаждането на тялото. Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. В жегата то представлява начин организмът да се освободи от топлината и да се справи с атмосферните условия навън.

Ето защо няма нищо странно в това да пиете топли и горещи напитки през лятото. Всичко се свежда до изпотяването и термичния ефект, който горещите течности предизвикват в тялото. Колкото повече топли напитки пиете в летните дни, толкова по-лесно ще понасяте жегите.

По публикацията работи: Ралица Димитрова