Как да спрем с преяждането завинаги?

89

Навярно на всеки от нас се е случвало да сме толкова гладни, че да не можем да спрем са ядем. После обаче се чувстваме преяли и подути

Диетолози разкриха как да се отървен завинаги от този вреден навик.

Ето някои от съветите, които дават те:

Ако сте гладни, избягвайте вредните храни. Вместо това хапнете някой плод или зеленчук:

На първо място, лекарите съветват да държим здравословни продукти близо до нас и най-вече в полезрението ни вместо чипс, сладкиши и други вредни закуски. „Извън погледа – извън ума – най-лесният начин да контролирате апетита си“ – каза диетологът Илана Мюлщайн. Специалистът съветва да се намали количеството на такива храни в диетата до минимум.

Наспете се

 Сънят подобрява функционирането на почти всички системи в организма, а когато няма достатъчно сън, настъпва объркване. Изследванията показват, че спането по-малко от 7 часа на нощ е по-вероятно да причини неконтролируем глад, което неизбежно води до преяждане и наддаване на тегло.

Изпреварете глада

Лекарите съветват да не си позволявате да огладнявате дотолкова, че след това да можете да изядете „цял бик“. Експертите препоръчват да държите под ръка протеинови храни за бърза и здравословна закуска, пишат от Actualno. Парчета сирене, пуешко, хумус, пържен нахут, ядки, енергийни топчета и протеинови смутита са едни от любимите на повечето хора, следващи правилата за здравословно хранене. Диетолозите съветват да включите и кисело мляко, моркови и краставици.

Редовна проверка

Когато почувствате, че започвате да огладнявате, запитайте се колко сте гладни всъщност. Според диетолозите приемът на храна пряко зависи от това: дали ще е малка закуска, или пълноценно хранене. Освен това, експертите препоръчват да изключите телевизора и джаджите, докато се храните, за да контролирате размера на порциите. Това внимателно хранене ще ви помогне да избегнете преяждането и да се насладите на храната си, казват те. Също така си струва да увеличите количеството фибри и протеини в диетата и да се научите да ядете бавно. Както споделят диетолозите, когато храната се дъвче бавно, се задейства процес, който води до производството на хормони в стомаха, които казват на мозъка, че е пълен.

По публикацията работи: Ралица Димитрова