След срутването на 12-етажната сграда във Флорида: Байдън обяви извънредно положение

288

Американският президент обяви извънредно положение заради инцидента вчера, при който 12-етажна сграда се срути близо до Маями

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри обявяването на извънредно положение в щата Флорида и нареди да бъде предоставена федерална помощ в подкрепа на усилията на щатските и местните власти след рухването на жилищна сграда, при което загина най-малко един човек, а близо 100 са в неизвестност, предаде Reuters.

„Действието на президента упълномощава Министерството на вътрешната сигурност на Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) да координира всички усилия за преодоляване на последиците от бедствието“, заявиха от  Белият дом днес.

Спасителните екипажи са претърсили тонове развалини в четвъртък в търсене на оцелели след срутването на част от многоетажната сграда „Сърфсайд“, която се намира близо до Маями.

Екипите за издирване откриха звуци от тропане и други шумове, но няма гласове, идващи от могилите отломки часове след като голяма част от кооперацията Champlain Towers South в Surfside, бариерен островен град през залива Biscayne от града, се срина на земята, съобщиха властите.

Според местните власти 99 души са останали в неизвестност в продължение на около 18 часа след колапса на сградата. Други 102 души, чието местонахождение първоначално не е било известно, впоследствие са били открити и „обявени за невредими“.

По-рано служител на пожарната служба заяви, че 35 души са били евакуирани

от частта на височината вляво, а екипите за реагиране, използващи обучени кучета и безпилотни летателни апарати, са извадили двама души от развалините – един от тях е мъртъв.

Длъжностни лица заявиха, че комплексът, построен през 1981 г., е преминал през процес на ресертификация, изискващ ремонт, а друга сграда е в процес на изграждане на съседен обект.

Champlain Towers South имаше повече от 130 единици, около 80 от които бяха заети. Наскоро беше обект на различни инспекции поради процеса на ресертификация и съседната конструкция на сградата, заяви комисарят на Surfside Чарлз Кесл пред Local 10.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова