Американски учени са установили, че консумирането на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nutrients
Основният източник на калий в диетата на западняците е картофите. Изследователи от университета „Purdue“ са изследвали ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или прехипертония. Резултатите показват, че хората, които са комсумирали печени или варени картофи са имало по-ниско ниво кръвно налягане в сравнение с контролната група, която не е включвала картофи в диетата си, пишат от Риа Новости.
Учените са установили , чв полезният ефект на картофите се основава на факта, че той намалява задържането на натрий в организма и в това отношение той работи дори по-добре от хранителните добавки с калий.
„Въпреки че често се поставя значителен акцент върху намаляването на приема на натрий с храната, за да се контролира по-добре кръвното налягане и да се намали рискът от сърдечни заболявания, това е само половината от успеха. Калият е също толкова важен“, заяви Американският съюз за изследване на картофите в прессъобщение.
Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment