Заради нашествие на мишки: Евакуираха затвор в Австралия

78

Хиляди затворници бяха евакуирани от от затвора Нов Южен Уелс заради нашествие на полски мишки, предаде BBC

Мишките са прегризали кабели и са причинили щети по таваните на помещенията в затвора Уелингтън, разположен в селскостопански район в щата.

Повече от 400 затворници и 200 служители в Поправителния център в Уелингтън ще бъдат преместени в други заведения през следващите две седмици.

„Мишките нахлуха в центъра и щетите са до такава степен, че е по-добре да евакуираме центъра за определен период от време. Здравето, безопасността и благосъстоянието на персонала и задържаните са наш основен приоритет, затова е важно да се действа възможно най-бързо и да се извърши ремонт на нанесените щети“ каза Петер Северин, комисар на Коригиращите служби NSW (CSNSW).

През последните няколко месеца Нов Южен Уелс е станал жертва на нашествие на мишки, като гризачите унищожават реколта и жилища. Това е поредното бедствие за фермерите в Австралия, които след няколко години суша станаха жертва на опустошителни горски пожари в края на 2019 г. и последващи наводнения.

Властите на държавния затвор заявиха, че операциите в затвора ще бъдат намалени за около четири месеца, докато той бъде почистен, ремонтиран и зашитен срещу гризачи.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова