Турция вкарва кислород в Мраморно море. Каква е причината?

98

В последно време Мраморно море е в голяма опасност, заради морската слуз във водата. За да се пребори с този проблем страната ще използва технология за вкарване на кислород в морето

„Във вторник, 22 юни а дълбочина от 30 метра под морската повърхност в морето ще бъде вкарван разтворен кислород на четири различни точки – в Корфез, Коджаели и друга зона в пристанището Пендик“ – това съобщи министърът на околната среда Мурат Курум в профила си в Туитър.

, ще доставим кислород до дълбочината на 30 метра от Мраморно море от 4 точки в Корфез, Коджаели и друга зона в пристанището Пендик“, съобщи Мурат Курум в Twitter.

Това съобщи министърът на околната среда Мурат Курум в профила си в Туитър.

 

 

Като част от усилията във вторник на дълбочина от 30 метра под морската повърхност в морето ще бъде вкарван разтворен кислород на пет различни точки. Целта е да се увеличи нивото на кислорода в морските дълбини чрез високотехнологични апарати. Според резултатите от дейностите, които ще продължат 6-8 седмици, практиката може да обхване и по-широк район, посочи министърът.

в постове, отнасящи се до дейностите, предприети за прочистване на морската слуз в рамките на Плана за действие в Мраморно море.

Турция ще използва технология за вкарване на кислород в Мраморно море. Това е част от усилията за борбата с морската слуз

за оксигениране, за да защити Мраморно море от слуз, известен също като морски сополи, като част от кампанията за почистване на страната, стартирана по-рано този месец, заяви министърът на околната среда в понеделник.

„Във вторник, 22 юни, ще доставим кислород до дълбочината на 30 метра от Мраморно море от 4 точки в Корфез, Коджаели и друга зона в пристанището Пендик“, съобщи Мурат Курум в Twitter.

Той продължи, че целта е да се увеличи разтвореният кислород в дълбините на Мраморно море с усъвършенствани устройства за оксигениране.

„С пилотната схема ще проведем проучване като случаите в чужбина“, добави Курум.

Муцилажът е свръхрастеж на микроскопични водорасли, наречени фитопланктон, причинен от повишаване на температурата на морската вода поради глобалното затопляне, застоялата вода и замърсяването.

Тази година слузът или „морските сополи“ бяха открити през януари и след това се засилиха и разшириха през април, което доведе до сериозен проблем, противно на предишните примери, който обикновено изчезваше за месец или 45 дни.

Тъй като продължи да увеличава своята интензивност през май и юни, турските власти обявиха всеобхватен план за действие за почистване на Мраморно море на 6 юни.

От неделя турските екипи за почистване на море са събрали общо 4,555 кубически метра (160 858 кубически фута) слуз от Мраморно море.