Стартира делото срещу певицата ЛиЛана

558

Стартира делото срещу певицата ЛиЛана. Определена е датата 2 юли за разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, съобщиха от прокуратурата.

То се води срещу седем души, сред които и певицата ЛиЛана за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства от европейски програми, предаде DarikNews.

Събраните доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените от дейността ѝ щети може да се окаже и значително по-голям, уточняват от обвинението.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева.

В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите.

Други три договора са прекратени без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.