Какви опасности крие ухапването от кърлеж

91

През летния сезон дебне опасността от ухапване от кърлеж. Последиците от това могат да бъдат различни. Една от които е марсилската треска.

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква патогена, но също е възможно и през лигавицата на очите, през конюктивата. Затова неведнъж сме акцентирали, че когато човек сам отстранява кърлеж, това трябва да става много внимателно и да се изгори, защото е възможно кърлежът да отдели течности, и ако не разполагаме с предпазни очила, патогенът може лесно да влезе в очите и да се заразим“ – така коментира причините за Марсилската треска гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия-София в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“, предаде БНР.

Инкубационният период при Марсилската треска, в който симптомите ще се проявят е много по-малък, за разлика от другата най-разпространена кърлежова инфекция Лаймската борелиоза – 4-10 дни след ухапването.

Симптомите са свързани с внезапно начало – остра проява на фебрилитет, мускулни и ставни болки, главоболие, отпадналост, слабост в крайниците, оток по ставите и болка, много са характерни артритни прояви. Силното главоболие и високата температура могат да направят инфектираните по-отпуснати, замаяни, изтощени. От 3 до 5 дни след това се появява характерен обрив. Друг сигнал за тази болест, който не се открива при всички, е т.нар. първичен ефект – мястото, на което кърлежът е проникнал се наблюдава възпаление с образуване на черна коричка-некроза. При възрастни хора най-често е по долните крайници, а при децата – по главата и горната част на тялото. Тази картина, свързана с острото начало с висока температура, появата на обрива, този характерен първичен ефект, анамнезата и рисковия контакт насочват към диагнозата.

Лечение

Важно е лечението със съответната група антибиотици да започне навреме. Колкото по-бързо е поставена диагнозата, толкова по-успешна е терапията. След третия ден високата температура се овладява. Прилагат се медикаменти, свързани с температурата, главоболието, търсене на вторични инфекции. Заболяването е лечимо, важно е да се постави диагнозата навреме и да се предприемат съответните мерки.

Превенция

Най-важното е да предпазим себе си от ухапване от кърлеж. С подходящото облекло, употреба на репеленти, избягване на рискови зони. Много важна е химическата обработка на площите, намаляване на кучешката популация – усилията в тези насоки трябва да бъдат общи, защото няма как да се предпазим от нещо, което циркулира, има резервоар и има нормален биологичен цикъл на развитие. При ухапване от кърлеж трябва да се действа максимално бързо, да се търси лекарска помощ.