Делта вариантът на COIVD-19 настъпва. Обявиха симптомите му

480

Все повече се говори за новия вариант на коронавируса. Притеснително е, че Делта вариантът се предава два пъти по-лесно в сравнение с оригиналния, изолиран в Китай.

В никакъв случай не бива да има подценяване особено в страните, в които няма достатъчно ваксинирани. Според експертите този вариант е напълно възможно да промени хода на пандемията. Това коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, предава btv.

Тя обясни, че не е лесно секвенирането генома на вирусите. Най-разпространен Делта вариантът е във Великобритания. Според някои експерти клиничната картина може да е по-сериозна.

„Факт е, че в някои области във Великобритания леко почва да се покачва броят на хоспитализиращите“.

Проф. Александрова каза, че ваксините са единственото, което може да ни помогне. По думите й затварянето на държавите все пак допуска навлизането на различни варианти.

Вирусологът обясни, че при две дози ваксина защитата е по-голяма и срещу Делта варианта.

Възпаленото гърло, хремата и главоболието са по-характерни за Делта варианта, но експертите все още проучват. Проф. Александрова бе категорична, че освен повишената лична и обществена хигиена, хората трябва да си остават вкъщи, когато усетят неразположение.

Предполага се, че Делта вариантът засяга по-младите. Проф. Александрова обърна внимание, че пандемията е довела до това да се намали броят на хората, които търсят медицинска грижа или избягват хоспитализацията. Тя съобщи за тревожни данни за по-малкото диагностицирани случаи на рак на гърдата, просто защото жените са отложили прегледите си.