Нов срив в цената на Биткойна след наложени от китайските власти мерки срещу криптовалутите

blank
Кадър: Youtube

Напоследък биткойнът постоянно променя курса си надолу. Само през последния ден криптовалутата е поевтиняла с 8%.Всичко това се случи на фона на забрана за добив в един от регионите на Китай

Цената на биткойните спадна рязко с около 8% в началото на търговията в понеделник на фона на съобщения, че властите в Китай са разширили заповедта си за ограничаване на добиването на водещата криптовалута и в югозападната провинцията Съчуан.

Заповедта, публикувана в петък, изисква от държавните електрически компании незабавно да спрат снабдяването с електричество на проекти, свързани с добиването на криптовалути и изисква от местните власти да следят за допълнителни т.нар. „миньори“, добиващи биткойни посредством мощно компютри.

Комисията за развитие и реформи на провинция Съчуан и енергийното бюро на Съчуан издадоха съвместно известие от петък, видяно от Ройтерс, с искане за закриване до неделя на 26 предполагаеми проекта за добив на криптовалута.

Добивът на дигитални валути (cryptomining) е голям бизнес в Китай, който представлява повече от половината от световното производство на биткойни. Но Държавният съвет на Китай обеща през миналия месец да ограничи добива и търговията с биткойни като част от поредица от мерки за контрол на финансовите рискове.

Други популярни „миньорски“ региони като Вътрешна Монголия (автономен регион на Китайската народна република), съобщават за използването на електроенергия, генерирана от силно замърсяващи източници, като въглища, при добива на криптовалути.

Ходът от петък в Съчуан – където „миньорите“ използват предимно водноелектрически централи за управление на специално проектираното компютърно оборудване, използвано за проверка на трансакциите с биткойни – предполага, че китайски репресиите срещи криптоиндустията стават все по-широко базирани.

Всичко това провокира ново поевтиняване на биткойна и на останалите криптовалути при старта на настоящата седмица.

Тази сутрин цената на биткойна се срина с над 8 % като достигна до около 32,781 долара, предаде Reuters.В същото време втората водеща криптовалута етериум поевтинява с близо 7% към 2 090.01 долара.

По публикацията работи: Ралица Димитрова