Истината за чая от пакетчета, която ще ви откаже от тази напитка

208

Винаги е приятно, когато в студен следобед си направим горещ чай, за да се сгреем. Освен това, билковият чай е много полезен. Оказва се обаче, че точно този чай, който е в пакетчета, съдържа вещества, които са доста далеч от полезни

Какво всъщност пием?

Флуор

Медицински изследвания са доказали, че пакетираният чай може да навреди на здравето ни. Това се дължи на факта, че концентрацията на флуорни съединения в напитката е на опасно ниво. При редовна употреба може да предизвикат мускулна слабост, остеопороза, болки в ставите, костни шпори и е възможно прешлените да се сраснат.

Прекомерната концентрация на флуор в организма води до разрушаване на костната тъкан и зъбите, става причина за бъбречни заболявания и развитие на онкология.

Един от ясните признаци на отравяне с флуор са тъмните петна по зъбите. Медицината е определила дневната норма на флуор, която не надвишава 3-4 мг за възрастни. В евтиния пакетиран чай обаче, тази цифра е два пъти по-голяма от нормата, пише Blitz.

При продължителното съхранение на чаените листа, съдържанието на този елемент се увеличава. Напитката, приготвена от пакетиран чай, става опасна, ако се консумира доста дълго време ежедневно. Вредното му действие се увеличава, ако го пиете от пластмасови чаши. Свареният чай, който стои в тях няколко часа, се превръща в токсична течност.

Хартия

Пакетчетата за чая са направени от филтърна хартия, на която производителите са дали специални свойства – позволява им да запазят структурата си при излагане на гореща вода и при намокряне. Използват се различни вещества и лепила за свързване на влакната. Благодарение на това, пакетчето не се разпада при контакт с лимонов сок и механично въздействие.

За неутрализирането на специфичната миризма на лепилата, се добавят ароматизатори.

Суровини за получаване на чая в пакетчетата

За да се получи продукт, чието качество условно може да се нарече високо, се използват отпадъци от производството на листен чай: чаени парченца, срокът на годност на които отдавна е изтекъл. В повечето случаи обаче, потребителите са принудени да консумират прах от чай, който е класифициран като боклук. Транснационалните корпорации безсрамно присвояват най-висок клас на своите стоки и купуват стотици тонове прах.

Пазарът на чай е осеян с този боклук, който има неопределен цвят и се съхранява навсякъде под открито небе. Дъждовете и слънцето си оказват влияние и това вещество се превръща в токсично. Европейски компании го купуват на безценица и след подходяща обработка и опаковане се продава в България, като елитен чай от най-добрите плантации.

По-голямата част от българите не познават вкуса на истинския листен чай, чиято родина е Китай. Продуктът, който служи като суровина за пакетирания чай, може да бъде разделен на следните категории:

• Чаени отпадъци, които се натрупват веднага след сортиране на чаените листа на плантацията. Качеството им далеч не е като на истинския чай, но по-късно той претърпява минимална обработка, така че частично запазва естествения си аромат, вкус и цвят. Такива суровини са най-доброто, което европейските компании за чай могат да ни предложат.

• Остатъци, генерирани по време на обработката на чая по конвейерния метод. След това човек може само да мечтае за полезните свойства на напитката. Тя няма характерния вкус, аромат и цвят на чая. За придаване на необходимите потребителски качества към отпадъците от чай се добавят оцветители, ароматизатори и други химически добавки.

• Отпадъци с изтекъл срок на годност, в които гъбите активно се развиват и съдържат много химически съединения, служи също като суровина за пакетирания чай. За вкусови качества и ползи за здравето не може да става и дума.

Всеки човек, който се грижи за здравето си, винаги може да намери няколко минути, за да си свари истински чай от листа. Всички заслужаваме да пием висококачествена ароматна и здравословна напитка от традиционната керамична чаша, а не странно вещество от пластмасова чаша.

По публикацията работи: Мариела Анастасова