Златото записа най-лошата си седмица от година и половина

101

Цените на златото се повишиха в петък, но бяха определени за най-лошата им седмица от март 2020 г., след като ястребовият ход на Федералния резерв на САЩ вдигна долара и вдлъбна апела на защитения метал

Спот златото се повиши с 0,5% до 1,782,80 долара за унция до 0650 GMT, но спадна с 5% през тази седмица. Американските фючърси за злато се повишиха с 0,6% до 1,785,20 долара, съобщават от Reuters

Обръщането на перспективите на политиката на Фед предизвика спад в цените на златото, каза анализаторът на ED&F Man Capital Markets Едуард Меир.

„Въпреки настоящата инфлационна среда с висок растеж, предложените повишения на лихвения процент на Фед не се очаква да настъпят поне още 18 месеца. Така че след малко повече слабост тук цените на златото ще се прегрупират и ще се повишат “, каза Меир.

В сряда Фед даде сигнал, че ще обмисля дали да съкращава срещата си по програмата за закупуване на активи по събрание и представи прогнози за първите повишения на лихвените проценти след пандемията през 2023 г.

След ястребни коментари от служители на Фед, доларът скочи до двумесечен връх и беше на път за най-добрата си седмица от близо девет месеца.

Въпреки че златото се счита за хеджиране срещу инфлацията, по-високите лихвени проценти ще намалят привлекателността му, тъй като те се превръщат в по-високи алтернативни разходи за задържане на метала.

От техническа гледна точка златото падна под психологически значимите 1800 долара за унция и други ключови нива на подкрепа, включително 100-дневната и 200-дневната пълзящи средни, което обикновено се разглежда като мечи знак.

Японската централна банка в петък запази огромния си паричен стимул в подкрепа на икономическото възстановяване на страната и удължи крайния срок за програми за изкупуване на активи и заеми, въведени миналата година.

На други места паладийът е нараснал с 1,7% до 2 540,24 долара за унция, но е в крак с най-лошата седмица от края на март след рязък спад в четвъртък.

Среброто поскъпна с 0,7% до 26,10 долара за унция, но спадна с повече от 6% за седмицата. Платината се покачи с 0,4% до 1062,67 долара.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова