Ваксината на немската компания „CureVac“ с под 50 % ефективност врещу вируса

blank
Кадър: Youtube

Ваксината срещу Ковид 19 на немската биотехнологична компания „CureVac NV“ не е постигнала очакваните показатели за ефективност при втора фаза от клиничните изследвания

Ниската ефикасност на ваксината  е установена при междинен анализ основан на 134 случая на COVID-19 в проучване с участието на около 40 000 доброволци от Европа и Латинска Америка, съобщават от Reuters.

В края на 2020 г. ЕС запази до 405 млн. дози ваксини, от които 1 млн. трябва да бъдат доставени в България. Очакваше се продуктът да получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) до края на август.

Новината идва в момент, в който нов вариант на коронавируса отново увеличава притесненията дори в държави с голям процент ваксинирано население като Великобритания.

Веднага след публикуването на данните от изследването цената на акциите на CureVac падна с малко над 50%.

СЗО препоръчва за използване ваксини с ефективност над 50%, като при някои от вече одобрените препарати ефективността е много над това ниво.

Същевременно американската независима комисия DSMB потвърди, че кандидат-ваксината CVnCoV е с високо ниво на безопасност. Очаква се окончателните данни за ефективността на препарата да бъдат получени през близките седмици. Изследванията на ефективността ще продължат до получаването на окончателните резултати, съобщават производителите.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова