Мощно земетресение разлюля Индонезия: Има опасност от цунами

79

Силно земетресение с магнитут 6,1 по скалата на Рихтер е усетено на островите Малуку в Индонезия.

Индонезийската агенция по геофизика предупреди за възможни вторични трусове и опасност от цунами.  Земетресението е с дълбочина 10 км (6,21 мили).

 

Националният институт за метеорология, климатология и геофизика посъветва жителите да се отдалечат от брега и да потърсят по-високи места.

„Моля, отдалечете се от плажа и се преместете на по-високо място“, каза BMKG в текстово съобщение, отбелязвайки, че предупреждението се отнася особено за остров Серам.

BMKG първоначално заяви, че няма потенциал за цунами, но по-късно заяви, че вълна от цунами потенциално може да бъде предизвикана от подводни свлачища.

„Резултатите от моделирането на цунами с тектоничен източник на земетресение показаха, че това земетресение няма потенциал за цунами, но въз основа на наблюдения на морското равнище … показа, че нивото на морето се е повишило до 0,5 метра“, се казва в изявление на BMKG.

Според него са регистрирани 13 вторични труса след основното земетресение и агенцията все още следи ситуацията.

Служител на местната агенция за смекчаване на бедствия заяви, че до момента няма съобщения за пострадали хора или жертви, но някои сгради и обществени съоръжения са претърпели щети.

„По-рано нивото на водата се наблюдаваше за кратко, но все още не сме получили допълнителни доклади“, каза Анри Фар Фар, местният служител.

Стотици местни резиденции изтичаха на хълмовете наблизо поради страха от вълните цунами, но много от тях се върнаха у дома оттогава, съобщи служител на агенция за бедствия в Централна Малуку