Бербатов за развитието на българския футбол: Трябва да имаш стратегия за 10 години напред във времето (СНИМКИ/ВИДЕО)

101

Димитър Бербатов посети днес стадион „Тича“ във Варна, за да представи концепцията си за развитие на българския футбол. Той се срещна с представители на клубовете от Варна и областта. 

„Всички са много ентусиазирани. Знаем, че по-голямата футболна част е за промяната. Най-важното нещо е, че промяната идва от отборите. Аз мога да говоря една седмица, но ако те не я пожелаят и се чувстват добре в сегашното си състояние, нищо не мога да направя по въпроса. Надявам се да изберат промяната“, каза Бербатов.

„Подписката е за 21-ви септември. Всички е направено по законен път. Отборите просто трябва да я разпишат и да я изпратят обратно. Тя ще се представи пред Изпълкома на Българския футболен съюз. Ако те не я уважат, съдът ще го направи“, каза още той.

„Финансирането и помощта, която трябва да се окаже на малките футболни отбори просто ги няма. Ако самите общини не помагат на аматьорския футбол, той приключва. За момента помагат, но в един момент самата община може да реши да не го прави повече и тогава край с футбола. Масовият спорт, ученическият спорт – всичко това са проблеми и всеки говори за детско-юношеския футбол. Ние дадохме конкретно предложение, което може да се случи, не е сложно. По този начин държава може да помогне, защото тя трябва да е партньор“, заяви бившият футболист.

„Обиколихме доста общини. Предстоят обиколки в Търговище и Шумен и после към София. Другата седмица продължаваме със следващите градове и скоро приключваме“, обобщи Димитър Бербатов.

„Първо трябва да имаш стратегия за развитие и тя трябва да е 10 години напред във времето. Тези деца, които в момента тренират, трябва да са приоритета, от тях трябва да се започне“, допълни бившият футболист.

Бербатов обясни, че приема мъжкия Национален отбор по футбол като лична кауза, защото е бил там, ще се занимава и с него и ще продължи надолу по веригата.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“