НАСА с първа ракета за пилотирани мисии до Луната (ВИДЕО)

55

Nasa сглоби първата от мощните си ракети за космическо изстрелване (SLS), които ще пренесат хората на Луната през това десетилетие

В петък инженерите от Космическия център Кенеди във Флорида приключиха спускането на 65-метровата основна фаза между две по-малки ракети-носители.

Това е първият път, когато и трите ключови елемента на ракетата са заедно в своята конфигурация за изстрелване, предаде BBC

Nasa планира да пусне SLS в първия си полет по-късно тази година.

По време на  мисияta, известна като Artemis-1, SLS ще превозва Orion – следващото поколение на американския екипаж – към Луната. На борда обаче няма да има астронавти. Инженерите искат да прокарат ракетата и космическия кораб  преди пилотираната част от лунната програма, планирана за 2023 г.

Ракетата Ес Ел Ес има гигантска основна степен с резервоари за гориво и четири мощни двигателя и два 54-метрови ракетни бустера. Сглобената ракета е по-висока от Статуята на свободата без пиедестала й.

През март бяха извършени успешни тестове на двигателите на ракетата, които работиха в продължение на осем минути, колкото ще са нужни на ракетата да излезе в космоса след изстрелването.

„Артемис-3“ ще е първата мисия, която ще изведе хора на Луната след „Аполо 17“ през 1972 г. През април НАСА възложи на частната компания „СпейсЕкс“ да построи ново поколение космически апарат за мисията, който ще е адаптирана версия на космическия й кораб „Старшип“.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова