Италия създава агенция за борба с киберзаплахите

50

Италия ще създаде национална агенция, отговорна за борбата с кибератаките, съобщават от Reuters

Целта на агенцията ще бъде да се противопостави срещу нарастващия брой кибератаки и ще се противопоставя по-специално на заплахите, произтичащи от Русия, съобщава френският вестник Le Figaro. Новата агенция ще докладва директно на премиера, а редиците й се ще са попълнени от около 300 души.

Италия е сред многобройните европейски държави, които засилват усилията си за противодействие на кибер рисковете, разглеждани като заплаха за тяхната сигурност и конкурентоспособност във все по-мрежовия свят.

Агенцията ще включва  шест отдела и първоначално ще разполага с 300 души, като ще нарасне до около 800 до 2027 г.

Очаква се кабинетът на Италия да одобри постановлението тази седмица, каза политически източник.

Една от основните задачи на новата организация ще бъде да защити националните интереси и да се противопостави на ключови служби и функции на държавата в лицето на киберзаплахите, да укрепи сигурността на информационните и комуникационни системи и да развие производствени, технологични и научни компетенции в тази област . Драги, който дойде на власт през февруари, вече реорганизира италианското разузнаване.

Отношенията на Италия с Русия се изостриха след ареста на италиански офицер, който предаде секретни документи на руски офицер. След това двама руски дипломати бяха изгонени от страната, а един италианец – от Москва, припомня Le Figaro.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова