Военни кораби на НАТО навлязоха в Черно море

168

Два военни кораба на НАТО, въоръжени с управляеми ракети са влезли в Черно море, предаде Риа Новости

Това е защитникът на управляемия ракетен миноносец на британския флот и фрегатата на холандския флот „Евертън“.Те са наблюдавани от силите на Черноморския флот.

Както обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в началото на февруари, алиансът е засилил присъствието си в Черно море в отговор на действията на Русия след незаконната анексия на Крим.

Наскоро в Черно море имаше три американски военни кораба, които проведоха учения с украинския флот. Също така Шести флот на САЩ съобщи за съвместни маневри с Турция с участието на разрушител и два разузнавателни самолета.

След това говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова подчерта, че маневрите в Черно море в близост до руските граници застрашавали мира и стабилността в региона.

Русия многократно е заявявала, че присъствието на военнослужещи от други региони в Черно море не допринася за стабилността.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.