Ваксината Novavax с над 90 % ефективност срещу новите щамове на вируса

140

Фармацевтичната компания Novavax заяви, че ваксината е високоефективна срещу Covid-19, предаде Reuters

Novavax Inc (NVAX.O) съобщи в понеделник данни от последния етап от своето клинично изпитване, базирано в САЩ. Резултатите  показват, че ваксината е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Препарът показва помага и при новите мутации на вируса.

В изследването са участвали близо 30 000 доброволци от САЩ и Мексико.Компанията сподели, че планира да поиска разрешение за прилагането на ваксината в САЩ и Европа до края на септември и дотогава да може да произвежда до 100 милиона дози на месец.

Изследването на близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико поставя Новавакс на път да подаде документи за спешно разрешение в САЩ и другаде през третото тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията.

Базираните на протеини ваксини са конвенционален подход, който използва пречистени части от вируса, за да стимулира имунен отговор.

По време на изпитанието на варианта на Covid  B.1.1.7, открит за първи път в Обединеното кралство, се превърна в най-разпространения вариант в САЩ.

Ваксината на Novavax също така реагира на вариантите на коронавируса, открити за първи път в Бразилия, Южна Африка и Индия сред участниците в процеса на изпитване, каза пред Ройтерс ръководителят на научноизследователската и развойна дейност на компанията д-р Грегъри Глен.

Novavax каза, че ваксината обикновено се понася добре от участниците. Страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки и обикновено са леки. Малък брой участници са имали нежелани реакции, описани като тежки.

Novavax остава на път да произвежда 100 милиона дози на месец до края на третото тримесечие на 2021 и 150 милиона дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021, каза компанията.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова