Издирват едногодишно във водите край Тенерифе: Откриха трупа на сестра му в чанта с котва

9959

Испански спасители претърсват водите край Тенерифе, заради изчезнало едногодишно момиченце. Тялото на 6-годишната му сестра е било намерено навътре в океана. Това е породило гняв и вчера в Испания е имало демонстрации, докато тече издирвателната операция.

Бащата на децата Томас Г. е главният заподозрян за изчезването на 6-годишната Оливия и едногодишната Ана, след като не ги върнал на майка им, както било договорено в края на април. Той също е в неизвестност.

Пръстови отпечатъци са потвърдили, че тялото, открито в океана, е на по-голямото дете, съобщи в. „Паис“,цитиран от БТА.

Семейството живеело в Тенерифе, където вчера представители на местната власт и местни жители запазиха минута мълчание в памет на сестрите пред сградата на общината и пред други официални сгради на Канарските острови.

Тук сме, за да осъдим събития, които се случват по-често отколкото трябва, и за да кажем „стига толкова“ и че трябва да защитаваме жените и децата, жертви на мъжко насилие, каза Нурия Фернандес на вчерашния протест в Тенерифе.

Протести имаше също в Мадрид и други испански градове. „Цяла Испания е в шок, изпращаме цялата си подкрепа на семействата, чиято болка е напълно непоносима и невъобразима, отхвърляме изцяло основаното на пола насилие, за което някои продължават да отричат, че съществува в нашата страна“‘, каза испанският премиер Педро Санчес по време на посещението си в Коста Рика.

Тялото на по-голямото момиче беше открито в четвъртък следобед на дълбочина от 1000 метра в спортна чанта, завързана за котва, близо до лодката на бащата. Друга празна спортна чанта била открита недалеч оттам, съобщиха от съда. Властите бяха напът да прекратят морското издирване по-рано тази седмица, след като намериха лични вещи на бащата в морето.

По улиците на Тенерифе хората оплакваха Оливия и Ана. „Чувстваме ги като свои дъщери и внучки“, каза местната жителка Мария Виктория. Испанското ляво правителство постави правата на жените на челно място в политическия си дневен ред и се опитва да се бори с мачисткия подход.

В Севиля бившият приятел на 17-годишната Росио Каис беше арестуван след като признал, че я е убил и е нарязал тялото й. Близо 1100 жени са били убити от бивши или настоящи партньори от създаването на регистър през 2003 г., малко преди одобряването на закон срещу насилието, основано на пола. От 2013 г. насам са били убити и 13 деца при нападения срещу майките им, припомня Ройтерс.

По публикацията работи: Мариела Анастасова