Русия наложи високи глоби на Facebook и Telegram

blank
Колаж "Нова Вест"
- Реклама -

Русия наложи глоби на технологичните гиганти Facebook и Telegram.  Причината за това е, че не са премахнали забраненото съдържание, предаде Euronews

Facebook ще бъде принуден да плати 17 милиона рубли (194 000 евро). Компанията  Telegram трябва да плати 10 милиона рубли (114 000 евро), съобщи московският съд.

Санкциите изглежда са последният индикатор за нарастващите усилия на Русия за затягане на контрола върху онлайн политическата реч.

- Реклама -

През последните няколко месеца в Русия бяха глобени компаниите собственици на няколко комуникационни приложения и социални мрежи, защото не изтриха призиви към непълнолетни да протестират.

Руският държавен медиен надзор (Роскомнадзор) засили действията си срещу чужди и руски социални мрежи през 2021 г.

По-рано тази година властта забави скоростта на Twitter и заплаши изобщо да забрани платформата заради предполагаемото неспособност да премахне незаконно съдържание, свързано с подстрекателство към самоубийство и детска порнография.

Платформи като Telegram, TikTok, Facebook и Twitter също бяха широко използвани през януари за популяризиране на опозиционни демонстрации в подкрепа на затворения в Кремъл руски критик Алексей Навални.

Представители на Telegram и Facebook бяха извикани в руския медиен надзор, за да обяснят защо не премахват призивите за участие в „незаконни масови акции“.

Длъжностни лица твърдяха, че платформите в социалните медии не успяват да премахнат призивите за участие на децата в митингите и „несанкционираните улични акции“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

- Реклама -