Арестуваха руски шпионин в Полша

71

Полски гражданин е бил арестуван заради подозрение за шпионаж в полза на Русия

Полската агенция за вътрешна сигурност e задържала Януш Н. по обвинение в шпионаж за Русия. Това съобщи в четвъртък Държавната прокуратура на републиката цитирана от ТАСС

„По време на разследването прокурорът установи, че заподозреният е действал в полза на Руската федерация, засилвайки дейността си, след като съучастникът му преди това е бил задържан по подозрение в шпионаж.  Януш Н. по указания на руските разузнавачи се е опитал да установи контакт с Полски и чуждестранни политици, включително тези, които работят в Европейския парламент, „- се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на ведомството.

„Заподозреният е осъществявал дейността си в Полша, Европейския съюз и други страни, което е част от руските проекти за пропаганда и дезинформация, предприети за отслабване на позицията на Република Полша в ЕС и на международната арена“, заяви прокуратурата. .

Заподозреният е арестуван на 31 май. По време на обиска в апартамента му са били намерени средства в размер на повече от 300 хиляди злоти (около 84 хиляди долара) ии са иззети технически средства. Съдът постанови да приложи превантивна мярка към заподозрения под формата на временен арест за срок от три месеца. След процеса го грозят до 10 години затвор.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова